Yanlış Bilinen Optimizasyon Teknikleri
Optimizasyon teknikleri genel anlamda Optimizasyon uzmanları veya danışmanları aracılığı ile arama motorlarının belirlediği kriterler doğrultusunda bir siteyi arama motorları sonuçlarında üst sıralarda yer alması için yapmış oldukları bütün arama motoru optimizasyonu çalışmalarıdır. Çoğu kişi tarafından bilinen bir yanlış vardır aslında bu yanlış “kimi zaman optimizasyon teknikleri benzerlik gösterse de kimi zaman değişiklik göstermektedir” ön görüsüdür. Bunun nedeni farklı seo uzmanlarının ve danışmanlarının farklı yol ve yöntemler kullanmasından kaynaklanmaktadır.
Ama aslında hepsi de farklı yol ve yöntemler kullansa da sonuç yine aynıdır. Çünkü arama motorlarının belirlediği kriterler sabittir ve herkese farklı kriterler gibi ayrıcalık tanımak söz konusu değildir. Arama motoru optimizasyonu çalışması her zaman aynı sonuca yöneliktir ama bu çalışmayı kimin ne şekilde ve nasıl sonuç aldığı farklıdır.Örneğin bir sitenin meta etiketleri, anahtar kelime kullanması, backlink alması hepsi aynıdır. Ancak seo uzmanları bunu kendilerine göre farklı şekillerde yapmaktadır. Nasıl mı? Örneğin bir seo uzmanı pr4 sitelerden 5 backlink alırken diğer bir seo uzmanı pr6 sitelerden 3 backlink almıştır amaç aynı sonuca gitme düşüncesidir.
Kaç Farklı Seo Yöntemi Vardır?
Ancak uygulanan düşünce kısmen farklı ve alınan backlinklerin kalitesi ve sonucu farklı olacaktır. Kısacası buradaki farklılık seo uzmanlarının uyguladığı tekniğin sonucu ve başarısıdır. Genel olarak bilinmelidir ki seo çalışmalarında kullanılacak tekniklerinin birçoğunun benzer olmasıdır. Çünkü arama motorları zaten bütün sitelerden istediği yani arama sonuçları sıralamasında yerlerini belirlemek için oluşturmuş olduğu sistemin kriterleri aynıdır. Seo teknikleri site için ve site dışı seo olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Site İçi Seo
Genel anlamda site içerisinde, içeriklerle, alt yapı programlama-tasarımı ile ilgili yapılan seo çalışmalarıdır. Site içi seo ile ilgili yapılan çalışmalar genel olarak, meta etiketlerinin yerinde ve site konusuyla alakalı olarak kullanılması, heading (h1, h2, h3, h4, h5, h6) backlink alımlarında kullanılacak olan anahtar kelimelerin belirlenmesi ve bu kelimelerin metalarda ve içerikler içerisinde kullanılması, kalıcı anlaşılır bağlantılar oluşturulması (post1.php değilde yazi-basligi.html şeklinde kullanılması) gibi çalışmalardır.
Site Dışı Seo
Sitenin dizinlere kayıt edilmesi, arama motorlarına site haritalarının gönderilmesi benzer ve kaliteli, özgün içerikli sitelerden tanıtım yazısı ve bağlantıların yani backlinklerin alınması gibi.Standart olarak yapılan bu seo tekniklerinin dışında en önemli kriterlerden birisi de sitede bulunan içeriklerin özgün, ve güncel olmasıdır. Kopyalama veya alıntı yapılmadan özgün üslupla minimum 300-350 karakter arasında içerikler oluşturulmalıdır.
Sitenin konusu ile ilgili anahtar kelimeler yazı içlerinde vurgulu bir şekilde kalın, eğik, altı çizgili (strong, italic, underline) olarak belirtilmeli ve bu anahtar kelimelere sitelerde bulunan benzer içeriklere bağlantılar verilerek diğer içeriklerin sayfalarının da arama motorları üzerinde değerinin, kalitesinin artması sağlanmalıdır.